SIBO NEDİR?

SIBO’YU YAKINDAN TANIYALIM!

Sürekli gaz ve şişkinlikten mi muzdaripsiniz ?  Ne yesem şişiyorum , sabah karnım dümdüz akşama hamile gibi oluyorum diyorsanız , sibodan şüphelenebilirsiniz !

Tabiki bunlar en sık ve belirgin olan belirtileri. Birçok şikayetin sebebi olan ve hastalıklara zemin hazırlayan SIBO’yu gelin birlikte inceleyelim;

‘’Small Intestinal Bacterial Overgrowth’’ Baş harflerinden oluşan ‘’SIBO’’ kısaca; ince bağırsakta aşırı bakteri artışı olarak tanımlanır.

Görülen belirtiler arasında;

-Gaz,  Şişkinlik, Karında ağrı

-Kabızlık, İshal

-Kusma ve Bulantı

-Akne

-Vitamin ve Mineral Eksikleri

-Gül Hastalığı

-İBS

-Otoimmun Hastalıklar

-Yorgunluk

-Huzursuz Bacak Sendromu

-Kilo Alamama

-Eklem ağrıları, Fibromiyalji yer alır.

Peki Neden Artıyor Bu Bakteriler? Nereden Geliyorlar?

 

İnce bağırsakta belli bir sayıda bakteri bulunması normaldir. Bakterilerin sayısının mililitrede 10.000 üzerine çıkmaması gerekir. SIBO durumunda var olan bakterilerin sayısı artar veya ince bağırsağa ait olmayan bakteri türleri buraya yerleşip çoğalır. İncelendiğinde bu bakteriler ağız ve boğaz boşluğu bakterileri, ince bağırsak bakterileri ve kalın bağırsak florasındaki bakteriler olduğu ortaya çıkmıştır. İnce bağırsakta bulunmaması gereken bakteriler de ince bağırsağın fonksiyonunu ve mukoza yapısını bozar(geçirgen bağırsak) . Sindirilemeyen besin molekülleri de bozulan bağırsaktan kana geçerek,bağışıklık sistemini uyararak, gıda intoleranslarına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda kronik/otoimmun hastalıklara zemin hazırlar.

İnce Bağırsak Bakterilerinin Artışını Engelleyen Koruyucu Mekanizmalar Vardır ve Bu Mekanizmalardan Herhangi Birinin Bozulması Sonucu Artış Görülebilir:

  • 1-Bağırsak Temizliği MMC Hareketleri : Sindirim varken temizlik olmuyor. Yani sık sık beslenmek burada bağırsak temizliğini engelleyen bir durum. MMC dediğimiz temizlik hareketi 1.5-2 saat açlıktan sonra devreye girer. Öğün aralarına minimum 4 saat koymalıyız. Bu durumda aralıklı oruç SIBO için biçilmiş bir kaftan.  Aynı zaman da az miktarda olan ince bağırsağın kendi sağlıklı florasının görevlerinden biride bu hareketi düzenlemek. Tabi SIBO söz konusu olduğunda sağlıklı bir floradan bahsetmek çok mümkün değil.
  • 2-İnce Bağırsak pH Seviyesinin Bozulması : İnce
    bağırsağın pH değerleri 7 ile 8 arasında olduğundan burada yaşayan normal flora bakterileri de bu pH aralığında yaşayan bakteri türleridir. pH’ın bozulması ,bakteri türlerinin değişmesine yol açar . Kalın bağırsak, ağız boşluğu bakterileri ve gıdalarla giren bakteriler buraya pH değiştiği için yerleşebilir. pH’ı değiştiren en önemli unsur düşük mide asididir. Mide asidinin sindirim esnasında pH 3’ün altında olması, mideden bağırsağa boşalan asitli içeriğin, ince bağırsağın pH’ına uygun bir şekilde nötralize edilebilmesi için, pankreas ve safraya sinyal gönderilmesini sağlar.

Pankreas salgısı bikarbonat ve safranın kendisi alkali maddelerdir ve mide içeriğini nötralize eder. Mide asidi güçlü olmaz ise sinyal de gidemez ve içerik nötralize edilemez. Böylelikle bu asitli içerik ince bağırsağın pH’ını asit yönünde bozar. Ayrıca güçlü bir mide asidi gıdalarla birlikte içeri giren bakteri, parazit,mantar, toksinler ve kimyasal
maddelerin yok edilmesini sağlar. Asit düşerse bakteriler de ölmez, bu da artışın diğer sebeplerinden biridir.

3- Pankreas ve Safra salgıları

4- İmmün Mekanizma

5- Kalın bağırsak içeriğinin ince bağırsağa geri kaçmasına engel olan ileo-çekal kapak

Yatkınlık oluşturan durumlar :

 *PPI kullanımı (mide
koruyucular)

*Skleroderma

*Diyabet

*Apendektomi

*Kronik karaciğer
hastalığı

*Kronik pankreatit şeklinde listelememiz mümkündür.

 

SIBO Tanısı Nasıl Koyulur?

 Hasta öyküsü ve klinik tablosu göz önünde bulundurularak hekimin tecrübesi ve SIBO nefes testi en iyi yöntemdir. Bakteriler tarafından üretilen hidrojen ve metan gazları nefes yolu ile dışarı atılır. Nefes ölçümünde laktuloz vb maddeler verildikten sonra üretilen bu gazlar saptanır ve bakteri çeşidi-artışı hakkında fikir verir.

SIBO Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Tedaviniz için Fonksiyonel
Tıp Hekimi ve Fonksiyonel Tıp Diyetisyeninin multidsipliner yaklaşımı ile profesyonel bir destek almanız akılcı bir seçim olacaktır. Altta yatan sebeplerin tespiti ve bunlara yönelik tedavi planı oluşturulması gerekir.  

 -Vitamin ve mineral eksikleri yerine koyulur.

 -Mide asidi eksikliği söz konusu ise buna yönelik

destekler yapılır.

 -Hekiminiz SIBO’ya yönelik kullanacağınız antibiyotiklere ve takviyelere karar verir.

 -Diyetisyeniniz SIBO’ya özel beslenme programı oluşturur.

 -MMC hareketi için egzersiz(düzenleyici etkisi) ve açlık periyodu önerilir.